BWS Pro Bladderscanner, in praktijk bij het Ziekenhuis Oost-Limburg


Sinds 2020 maakt het Ziekenhuis Oost-Limburg gebruik van de Mediate Medical Bladderscanner BVS-Pro. Met de recente integratie in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is deze technologie een onmisbaar hulpmiddel geworden voor verpleegkundigen. De draadloze werking, real-time echobeeld en intuïtieve bediening zorgen voor een efficiënte workflow en nauwkeurige metingen. In deze blog delen we onze ervaringen met de implementatie, het gebruiksgemak en de voordelen van de BVS-Pro scanner in de dagelijkse praktijk.

 We hebben de BVS-Pro nu meerdere jaren in gebruik (sinds 2020) en de EPD koppeling werd recent geïmplementeerd op ons bestaande systeem van Chipsoft (HIX). Onderstaande informatie is gebaseerd op eigen bevindingen maar vooral op de reacties van verpleegkundigen op diverse afdelingen binnen onze campus in Genk 

De ziekenhuis brede integratie met het EPD deed de vraag naar een direct gekoppelde blaasvolume-scanner ontstaan bij de verpleegkundigen op uiteenlopende diensten. Deze integratie, samen met het volledig draadloos concept, bracht ons bij de BVS-Pro bladderscanner van Mediate-Medical. 

Aanvankelijk hebben we een tiental BVS-Pro bladderscanners ingezet op enkele afdelingen, in het kader van een End-Of-Life en End-Of-Service re-placement. Momenteel maakt ons ziekenhuis gebruik van in het totaal 35 BVS-Pro Bladder Volume Scanners, verspreid over 25 afdelingen op 3 campussen. 


Het scannen

Omdat onze voormalige scanners een grafische weergave van de blaasinhoud hadden, kwam het real time echo beeld, waarmee de BVS-Pro scanner werkt, eerst ongewoon over en gaf de indruk dat het toestel bedoeld is voor de meer gespecialiseerde verpleegkundige. 

De Online instructie video op de website van Mediate Medical en op Youtube laat onmiddellijk een andere indruk na en zet aan om zelf de scanner te gaan testen en te gebruiken. Het valt niet te ontkennen dat de eerste scans wat stuntelig en stroef verlopen en dat het een tiental scans nodig heeft om de gebruikers vloeiend en correct te leren scannen. De positionering van de scanner door middel van het echobeeld vraagt enige gewenning. 

Na deze inloopperiode komt al snel het gebruiksgemak van een draadloos systeem naar boven. Zoals bij elk (draadloos) instrument moet enige voorzichtigheid worden geboden zodat het toestel niet van het bed schuift en valt, waardoor de scanner beschadigd kan worden. Maar snel kweken de verpleegkundigen de gewoonte om het toestelletje, na gebruik, onmiddellijk terug op de trolley te leggen, of verdwijnt het in hun zakken tot bij de volgende patiënt. Op sommige afdelingen gaat de trolley nog zelden mee de kamer binnen en blijft gewoonlijk op de gang of in de berging staan. Op andere afdelingen wordt deze van kamer naar kamer verplaatst. Na gebruik dient de scanner terug op de trolley te worden gelegd waardoor gelijk de batterijen opgeladen worden. 

Het uitvoeren van een scan vereist minimale actie: Het toestel van de trolley nemen en aanzetten, de patiënt klaarmaken voor de scan en ultrasone gel aanbrengen, op de scan knop duwen en positioneren, wanneer de scanner gepositioneerd is nogmaals op de scan knop duwen. De scan is nu gemaakt en de gescande waarde kan worden afgelezen. 

De EDP koppeling

Recent werden al onze trolleys voorzien van een EPD verbinding omdat niet alle scanners onmiddellijk aangekocht werden met een EPD koppeling. De BVS-Pro scanners, die in de toekomst worden aangekocht, zullen onmiddellijk voorzien zijn van deze koppeling. 

Hiervoor beschikken de trolleys over een console met touch screen, die de nieuwe gescande volumes doorstuurt naar het EPD systeem. Dit gebeurt volledig draadloos. 

Om te scannen en daarna de gegevens door te sturen naar het EPD zijn de volgende handelingen nodig: We beginnen met het scannen van het opname-nummer op het polsbandje van de patiënt, vervolgens het scannen van de blaasinhoud, het opslaan van de gescande inhoud, de BVS-Pro scanner in Bluetooth mode zetten via het menu op de scanner, en als laatste op de verzendknop op het touchscreen van de console op de trolley drukken. De gegevens worden via WiFi doorgestuurd naar het EPD. Door op de BVS-Pro scanner het Bluetooth menu terug verlaten staat de scanner opnieuw klaar om de volgende scan te beginnen. 

We merken dat er diensten zijn die ervoor opteren om eerst de scans van alle patiënten, in bv. hun ochtendroutine, te doen en deze nadien, in één handeling, door te sturen naar het EPD van de patiënten. In dat geval beperkt de handeling per patiënt zich tot het scannen van het opnamenummer, het scannen van de blaasinhoud, en het opslaan van de scan op de PBS-Pro scanner. Nadat de volledige afdeling gescand is, of op het einde van de dag zelfs, kan de scanner in Bluetooth mode gezet worden en door het drukken op de verzendknop op het touch screen van de console, worden alle, nog niet doorgestuurde volumes, overgebracht naar de EPD's. 

Het scannen van het opnamenummer op het polsbandje van de patiënt gebeurt door een ingebouwde camera op de BVS-Pro scanner. Het viel op dat het omgevingslicht en hoek, waarmee de camera naar de barcode op het polsbandje kijkt, invloed heeft op het scannen. Weinig licht en te schuine stand van de camera t.o.v. de barcode kan de snelheid waarmee de barcode herkend wordt beïnvloeden. De barcode zal echter nooit verkeerd gescand worden. 

Een aantal opvallende kenmerken

De trolley is voorzien van een volledig contactloos oplaadsysteem voor de BVS-Pro scanner. Wanneer de scanner op zijn voorziene plaats op de trolley ligt en de trolley op de netspanning aangesloten is, wordt de scanner opgeladen. 

De console, met touch screen, die in de trolley ingebouwd is, heeft geen aan/uit schakelaar en start vanzelf op wanneer de trolley op de netspanning wordt aangesloten. De console sluit zich ook automatisch af wanneer de verbinding met de netspanning gedurende één minuut verbroken wordt. Het is daarom noodzakelijk dat de trolley minsten één minuut spanningsloos dient te zijn vooraleer deze terug aan de netspanning wordt aangesloten. Wordt dit niet gedaan dan zal er geen beeld op het scherm van de console verschijnen en moet de trolley gedurende minstens één minuut opnieuw losgemaakt worden van de netspanning en terug worden aangesloten om de console te activeren. 

Om de gescande volumes door te sturen naar het EPD is een WiFi verbinding met het ziekenhuisnetwerk noodzakelijk. Niet overal in het ziekenhuis is de kwaliteit van het WiFi signaal voldoende om een goede verbinding tot stand te brengen. Wanneer de WiFi verbinding onvoldoende is, en er geen verbinding tussen de console en het ziekenhuis netwerk tot stand kan worden gebracht, zal de console op de trolley tijdens het verzenden een foutmelding genereren. Dit geeft geen verlies van gegevens en het is voldoende om de trolley te verplaatsen naar een locatie met een aanvaardbare WiFi ontvangst en opnieuw de gegevens te verzenden. 

Het gebruik van de console is opvallend intuïtief, fail- en fool-proof. Het komt er op neer dat, bij het doorsturen van de scans naar het EPD, enkel op de multifunctionele knop op het touchscreen van de console moet worden gedrukt totdat de bevestiging van een succesvolle verzending wordt weergegeven. Of er zich netwerkfouten, verbindingsfouten met de server, koppelingsfouten omdat de scanner niet in bluetooth mode stond, of andere fouten voordoen, het volstaat om opnieuw op de multifunctionele knop te drukken waardoor een nieuwe verzendpoging wordt gedaan. Of de onderbreking bij aanvang of tijdens de verzending voorvalt, de console houd bij welke volumes reeds werden doorgestuurd en gaat verder met de volgende gegevens. 

Over de juistheid van de gescande volumes kunnen we enkel een vergelijk doorgeven van de BVS-Pro scanner met twee andere merken van baasvolume scanners die in ons ziekenhuis aanwezig zijn. Deze vergelijkende scan konden we niet op patiënten uitvoeren maar hiervoor gebruikten we een fantoom. We deden 5 scans met alle scanners op hetzelfde fantoom. De scans van de BVS-Pro scanner kwamen overeen (max afwijking van ± 1,5 ml) met de gescande waarden van merk-a en had een bijna constante afwijking van ± 10 ml met de scans van merk-b. 

Een positieve conclusie

  • Draadloos scannen = geen gedoe met kabels en plaatsgebrek op kamers.
  • Contactloos laden.
  • Draadloos doorsturen van EPD gegevens.
  • Gebruik is zeer intuïtief voor zowel het scannen als het doorsturen van de gegevens naar het EPD.
  • Volume waarden kunnen individueel of in groep doorgestuurd worden naar het EPD.
  • De verbinding met EPD herstelt zich automatisch bij transmissiefouten.
  • De trolley hoeft niet in de buurt van de scanner te zijn om patiënten te scannen.
  • Opletten dat de scanner niet van het bed schuift of op de grond valt.
  • Scannen van polsbandje (opnamenummer) en werken met een real-time echo beeld zijn in het begin wat onwennig maar gaan nadien zeer vlot.
  • Scanner werkt op batterij, dient dus regelmatig opgeladen te worden (Volgens de specs kunnen tot 300 scans met een volledige batterij worden gemaakt.)
  • Er is een 2,4GHz WiFi verbinding met het ziekenhuisnetwerk nodig in de omgeving van de trolley om de gescande volumes naar het EPD te verzenden. 

Meer weten? Plan een gratis demonstratie in!

Benieuwd hoe de BWS Pro Bladderscanner uw instelling kan helpen bij het verminderen van kathetergebruik, verbeteren van patiëntveiligheid en verlagen van zorgkosten?

📅 Onze productspecialisten komen graag langs voor een gratis demonstratie!

👉 Neem contact op en ontdek de voordelen van de BWS Pro voor uw zorginstelling.