"De inzet van VR heeft een enorme meerwaarde voor Ziekenhuisnetwerk Antwerpen"

Aldus Bart Segers, bedrijfsleider Kinesitherapie en Nefrologie bij ZNA en overkoepelend coördinator kinesitherapie GZA. 

ZNA zet sinds 2021 virtual reality in, op verschillende sites. En dat is geen toeval. Vanuit zijn functie zoekt Segers namelijk structureel naar innovaties die het werk van zijn collega’s slimmer, sneller en beter maken. 

Zo kwam hij op een beurs in Gent in aanraking met de VR-oplossing van Corpus VR, die complete oefenomgevingen biedt voor eenvoudige tot complexe klachten binnen de aandachtsgebieden fysio-, ergo- en neurotherapie. Van de behandelaars van de dienst fysische geneeskunde in het ZNA had Segers al de vraag gekregen of hij een systeem kon voorstellen om de diagnose en revalidatie van aandoeningen van het bewegingsstelsel en de zenuwen te vergemakkelijken. “En dan is een plus een twee”, aldus Segers. “Ik heb mijn plannen onder andere met onze IT-afdeling en met PMO, het Project management Office, afgestemd en we hebben samen met een aantal diensten een aanbesteding uitgeschreven voor de inzet van VR-brillen voor heel het ZNA.”

Pilot en aanbesteding

De aanbesteding was een heel interessant en intensief traject”, vertelt Segers. “Voor beide partijen. De vraag vanuit onze dienst fysische geneeskunde was helder, maar ik vermoedde dat VR ook voor andere onderdelen interessant zou kunnen zijn. Ik heb daarom ook nog andere partijen in ons ZNA-netwerk gepolst en IT nauw betrokken gehouden. En de geesten bleken gelukkig rijp voor een pilot, aan de hand waarvan we vervolgens de tender hebben opgesteld.” Voor de pilot van Segers heeft Corpus VR twee toestellen geplaatst. Het ene op de afdeling fysische geneeskunde en revalidatie van Jan Palfijn, het algemene ZNA-ziekenhuis in het noorden van Antwerpen. Daar is de oplossing van Corpus VR ingezet op het gebied van beweging en revalidatie. Het andere systeem in het Brandwondencentrum in Stuivenberg, een van de zes erkende brandwondencentra in België. Logischerwijs werd de VR-oplossing daar ingezet bij de behandeling van trauma’s en angst. Na een succesvolle pilot werd de tender uitgeschreven en konden de aanbieders inschrijven op twee loten: pijn en beweging. Corpus VR slaagde met vlag en wimpel voor het lot beweging, en heeft in het tendertraject – waarin ook een testperiode overeengekomen was – op iedere ZNA-site een toestel mogen plaatsen.

De uitdagingen bij de implementatie

“En vanaf dat moment zie je met eigen ogen dat onze zorg, waar we met zijn allen terecht trots op zijn, qua organisatie soms echt nog in de kinderschoenen staat”, bekent Segers. “Niets ten nadele van al mijn collega’s op de verschillende ziekenhuisafdelingen, maar de huidige structuur en workload in verschillende afdelingen maken dat een implementatie op het gebied van IT, nomenclatuur, en organisatie binnen de afdelingen aanzienlijk beter kan.” Dagelijks ondervindt Segers het enthousiasme van zijn collega’s en patiënten aan den lijve, en hij begrijpt als geen ander dat het lastig is voor therapeuten, patiënten en betrokken organisaties in het algemeen als de koppeling tussen techniek en zorgorganisatie niet optimaal is. “Dankzij Corpus VR bieden we al een heel goede add-on op onze therapieën op het gebied van nekrevalidatie. Soortgelijke voordelen verwachten we binnenkort ook te realiseren bij schouderbehandelingen. Van patiënten horen we dat ze meer afwisseling ervaren in de behandelingen en veel meer vrijheid bij hun oefeningen. Ze kunnen de oefeningen immers ook vanuit huis doen terwijl de behandelaar in het ziekenhuis alle data op zijn dashboard binnenhaalt. Zo simpel kan het zijn als er een goede organisatie staat.” De behandelaars zijn zo mogelijk trouwens nog enthousiaster dan hun patiënten. “Met name onze collega’s op Jan Palfijn, die de toepassing echt dagelijks gebruiken, zien de therapietrouw en de effectiviteit van hun behandeling structureel verbeteren.” Bij Stuivenberg, waar Corpus VR met name wordt ingezet bij neurologische neglecten en bij de omgang met brandwonden, is de inzet minder structureel dan op Jan Palfijn. 
“Gelukkig hebben we op ons brandwondencentrum niet iedere dag patiënten op wie VR toepasbaar is. Maar bij de patiënten waarbij we het toepassen, zien we direct de voordelen op het gebied van pijnbestrijding en de omgang met brandwonden. Bij kinderen die echt gefocust zijn op hun pijn bijvoorbeeld zien we enorm goede resultaten; zodra de VR-bril opgaat, zitten ze in hun VR-wereld en zie je hun mobiliteit enorm verbeteren’, aldus Segers.

Verschil praktijk en ziekenhuis

Segers heeft al veel ervaring opgedaan met VR en kent zowel de ziekenhuiswereld als de context van de private behandelaar of praktijkhouder goed. Hoewel de voordelen voor beide smaken onmiskenbaar groot zijn, ziet hij toch belangrijke verschillen tussen de twee werelden. “Maar laten we beginnen met de constatering dat de kosten van een goede VR-toepassing voor ons zeer behapbaar waren. Ook is bij zowel de eerste als de tweede lijn de druk hoog om veel patiënten te zien. Een groot verschil is wat mij betreft dat de eerstelijnsbehandelaar tijdens zijn dag niet altijd weet welke behandeling de volgende zal zijn, en of VR toepasbaar is op dat moment. Dit maakt het organisatorisch volgens mij iets complexer. In het ziekenhuis hebben we een agenda vol met bepaalde pathologieën, dus dan is dat makkelijker te organiseren. Bovendien is een ziekenhuis, met zijn IT-support en andere ondersteuning misschien iets beter toegerust om meteen aan de slag te gaan. Terwijl diezelfde structuren de flexibiliteit en daarmee innovatiekracht weer tegenhouden die een praktijk wel aan de dag kan leggen.”

“Hoe dan ook“, besluit Segers, “ik ben erg blij dat we met Corpus VR een systeem hebben dat in principe snel ingezet kan worden, zonder al te veel poespas. Het liefst zie je natuurlijk dat je met letterlijk één druk op de knop een behandeltraject opstart en zo maximale efficiency bereikt. Zo ver is het nog niet helemaal. In een ziekenhuis als het onze heb je noodgedwongen te maken met verschillende accounts en de bijbehorende impact op privacy, paswoorden, updates en dergelijke. Maar op zich is de toepasbaarheid van Corpus VR in de praktijk heel eenvoudig. Met alle efficiency- en financiële voordelen van dien.”

ACTIE: 2 jaar licentiekost gratis

Zelf starten met VR? Dan is het nu het uitgelezen moment. Voor alle aankopen tussen 1/12 en 21/12 2023 bieden we deze uitzonderlijke actie.
U betaalt 3 jaar licentiekost en ontvangt 5 jaar lang een abonnement.
Contacteer onze product experten voor meer informatie.

Wenst u meer informatie over Corpus VR of onze actie? Wenst u een demonstratie? Vul dit formulier in.
Uw contactgegevens
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *