Endometriose Awareness maand

Co2 laser beste behandeling

Endometriose: een slepende ziekte 

Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder bedekt, genaamd het baarmoederslijmvlies of endometrium, buiten de baarmoeder groeit. 

Dit weefsel kan zich hechten aan andere organen in het bekkengebied, zoals de eierstokken, eileiders, blaas of darmen.Het kan leiden tot een scala aan symptomen, waaronder hevige  en chronische bekkenpijn, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, vermoeidheid en problemen met de darmen en urinewegen. Het kan ook leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij sommige vrouwen.

Vaak voorkomend en misbegrepen

De aandoening treft naar schatting 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd, hoewel de exacte prevalentie kan variëren afhankelijk van de populatie en de diagnostische criteria. Endometriose wordt vaak als verschrikkelijk ervaren vanwege de invaliderende pijn en de impact ervan op de kwaliteit van leven van vrouwen. De pijn kan ernstig zijn en langdurig aanhouden, waardoor dagelijkse activiteiten en relaties worden beïnvloed. Bovendien kan de aandoening een aanzienlijke invloed hebben op de vruchtbaarheid, waardoor het voor sommige vrouwen moeilijk is om zwanger te worden. De diagnose en behandeling van endometriose kunnen ook ingewikkeld zijn, wat bijdraagt aan de uitdagingen waarmee vrouwen met deze aandoening worden geconfronteerd.


In het VRT programma Pano waren eerder deze week getuigenissen van tal van vrouwen te zien. In een videodagboek vertelden zij over de impact die de ziekte op hun dagelijkse leven heeft. 

Nog al te vaak wordt het afgedaan als 'gewone menstruatiepijn' en misbegrepen en onderschat door de omgeving van deze patiënten.


Het gebruik van een CO2-laser tijdens laparoscopische endometriosechirurgie 

Gelukkig zijn er manieren om de aandoening te behandelen. Dit om de vrouwen die er zo onder lijden verlichting te schenken maar vooral complicaties op te lossen of te voorkomen. In België zijn er enkele expertisecentra die een CO2 laser gebruiken voor deze behandeling.

Een CO2-laser produceert een energiestraal. Wanneer deze straal op een cel wordt gericht, zal het water in de cel vrijwel onmiddellijk verdampen. Damp heeft een groter volume dan water, waardoor de cel 'openbarst' of 'verdampt'. De energiestraal zelf wordt uiterst nauwkeurig omgezet in een zeer fijne bundel, wat betekent dat bepaalde cellen kunnen worden 'verdampt' zonder de omliggende gezonde cellen aan te tasten. Op deze manier kan gezond weefsel worden gescheiden van aangetast weefsel en kan al het weefsel dat door endometriose is aangetast, worden 'afgepeld' en in zijn geheel worden verwijderd.

Waarom heeft de CO2-laser de voorkeur? 

De voordelen van de CO2 laser voor de behandeling van endometriose zijn onder meer een hoog slagingspercentage, onmiddellijke behandeling met een zeer kleine toename van de operatietijd en de mogelijkheid om bepaalde aandoeningen die gepaard gaan met endometriose te behandelen die niet alleen met medicijnen kunnen worden bereikt (bijv. verklevingen).

Met zijn golflengte in het midden-infrarood van 10.600 nm wordt CO2-laserenergie goed geabsorbeerd in water. Omdat de huid een zeer hoog waterpercentage bevat, is de CO2-laser ideaal voor nauwkeurige, veilige ablatie met een goede hemostase.

Wist u dat Arseus Medical beschikt over een team van experten in CO2-laserchirurgie en oplossingen? Een vraag voor hen? Stel ze hier
Uw contactgegevens
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *