Reportage 'Un oeuil sur demain' RTBF: Staprobot Erigo in CHN William Lennox


Het team fysiotherapeuten van CHN William Lennox heeft een opmerkelijke assistent: de looprobot Erigo van Hocoma.

In de staprevalidatiesessies waarbij de robot wordt gebruikt, maken de patiënten veel meer bewegingen dan in een klassieke sessie. En aangezien het door de intensiteit van de herhalingen is dat de hersenen het lopen opnieuw kunnen leren, is deze toename in kwantiteit een enorm voordeel. De robot meet ook de prestaties van de patiënten. De fysiotherapeut kan de instellingen per geval aanpassen.

 Fysiotherapeut Brieuc De Terwagne vertelt in het verslag:"Als therapeuten hebben we liever dat een machine de repetities met de patiënt doet. Op die manier kunnen we ons aan andere dingen wijden.”

In het getoonde voorbeeld richt het apparaat zich op de lagere ledematen en oefent de fysiotherapeut met de patiënt op de bovenste ledematen. "Zo verhogen we de motorische belasting, wat erg interessant is voor onze patiënt.”

"De menselijke relatie blijft echter essentieel", zegt Martin Goblet, hoofd van de afdeling fysiotherapie van het William Lennox Ziekenhuis:

"We hebben een fysiotherapeut nodig tijdens een sessie met een robot. "De mens gebruikt de robot en de robot heeft de mens nog steeds nodig om dankzij zijn feedback en die van de patiënt de behandeling te optimaliseren.”

In deze reportage die op 04/02 tijdens het RTBF-nieuws werd uitgezonden, vertelt één van de patiënten van de CHN, William Lennox, over de positieve impact op mentaal en fysiek vlak.

 

Erigo Staprobot van Hocoma. Ontdek er hier meer over.