Workflowoptimalisatie: 3 oplossingen voor een gedigitaliseerd zorgaanbod 

In de snel evoluerende wereld van de gezondheidszorg is digitalisering een onmisbaar instrument geworden in de strijd tegen de groeiende kloof tussen de toenemende zorgvraag en het afnemende zorgaanbod. De transformatie naar een gedigitaliseerde zorgomgeving heeft het potentieel om niet alleen de efficiëntie van zorgprocessen te verbeteren, maar ook de kwaliteit van zorg voor patiënten te verhogen. En logischerwijze ligt de nadruk in deze digitalisatie ook vaak op preventie. In dit artikel verkennen we drie opmerkelijke digitale zorgoplossingen die een licht werpen op de weg naar workflow-optimalisatie en het herstellen van de zorgbalans. 

Ontdek hoe deze innovatieve technologieën de toekomst van de gezondheidszorg vormgeven en tegelijkertijd de last van zorgverleners verminderen. We staan stil bij

  • Telehealth: ambulante monitoring met CardiacSense
  • Valpreventie en valdetectie met Nobi
  • Optimalisatie van triage en opname vitals : de BeWell zelftestkiosk

Telehealth : 24/7 monitoring - non-invasief - medisch gevalideerd met CardiacSense

Een van de meest aangehaalde tools voor het digitaliseren het healthcareaanbod zonder compromis op de zorgkwaliteit is ambulante monitoring van patiënten die tot een risicogroep behoren. Bij tal van patiëntengroepen kan telemonitoring bijdragen tot een betere diagnose, nog preventiever handelen en het centraliseren van relevante data.

CardiacSense is een medische en gevalideerde wearable met groot gebruiksgemak voor het thuismonitoren van een aantal vitale bio-parameters. 24/7 wordt een grote hoeveelheid kwalitatieve klinische data op niet-invasieve wijze verzameld over de patiënt.

Wat meet CardiacSense

  • SpO2 en ademhalingsfrequentie 
  • Continue bewaking van de hartslag (PR - beat by beat, niet enkel trendmetingen) door optische sensoren (PPG)
  • Spot check hartslagmeting (HR) door ECG.
  • Spot ECG (afleiding1) opname en streaming
  • Continue A-Fib detectie door PPG
  • Fysieke activiteit (stappen en calorieën)

De CardiacSense app kan via Bluetooth ook verbinden met de iHealth devices waardoor het momenteel reeds mogelijk is om volgende metingen toe te voegen aan uw dataset via ambulante monitoring:


Data centraal beschikbaar

Om succesvol te kunnen monitoren moet de data natuurlijk makkelijk inzichtelijk gemaakt worden. Daarvoor voorziet CardiacSense portalen waarop zowel de arts als de patiënt alle data kunnen inkijken. En de patiënt kan alle data ook realtime volgen op de mobiele applicatie die gekoppeld is aan de watch. 

Via het portaal krijg een arts een overzicht van al zijn patiënten, kan hij alle gegevens van de volledige tijdlijn tot real-time metingen inkijken en kan hij persoonlijk drempels instellen om waarschuwingen te activeren. Bekijk in deze playlist enkele demovideo's van de app. 

Uiteraard is het ook mogelijk om via API de gegevens uit de watch op te laden in het elektronisch patiënendossier.


Valpreventie en -detectie : van koude naar warme handen met Nobi

Volgens een onlangs door het CBS gepubliceerde studie zijn valincidenten in Nederland de vaakst voorkomende niet natuurlijke doodsoorzaak. Het merendeel van deze sterfgevallen betreft personen van 80 jaar of ouder. De toename kan worden toegeschreven aan de trend dat ouderen langer thuis blijven wonen - zonder hun huis vanaf het begin valveilig te maken - en vaak in slechtere gezondheid verkeren dan vroeger wanneer ze uiteindelijk naar een woonzorgvoorziening verhuizen.

En ook binnen woonzorgcentra of ziekenhuizen is het ingrijpen bij vallen en het vermijden van valincidenten een tijdrovend gegeven voor de zorgverleners. Denk maar aan de nachtelijke rondes die de verpleegkundigen moeten doen, gewoon om te checken of de patiënt nog veilig en wel in bed ligt. Tijdrovend voor de verpleegkundige en negatief voor de slaapkwaliteit voor de patiënt.

Inzetten op veiligheid en levenskwaliteit voor de patiënt, efficiëntie voor de zorgverlener...

Dat is wat Nobi doet. Deze slimme lamp voorziet in valdetectie en valpreventie!

Recente proefprojecten in woonzorgcentra hebben aangetoond dat Nobi valincidenten met maar liefst 80 procent kon terugdringen, wat neerkomt op vier vijfde minder valincidenten. Het terugdringen van het aantal fatale valincidenten vereist ongetwijfeld een allesomvattende aanpak. Het is echter duidelijk dat de slimme technologie van Nobi hierbij een cruciale en baanbrekende rol kan spelen.

Bovendien kan er veel tijd van het zorgpersoneel worden vrijgemaakt doordat de rol van 'valdetectie' (het gaan checken of de patiënten of bewoners nog effectief in bed liggen). Meer tijd voor hen dus om bezig te zijn met patiënten die hun zorg echt nodig hebben. Of... van koude naar warme handen. 

Lees meer over wat de Nobi lamp kan en doet.  

Meer ownership voor de patiënt: Zelftestkiosk van BeWell optimaliseert triage en opname vitale parameters

Met digitalisering kunnen grote stappen vooruit gezet worden in die takken van de zorg waar de patiënt zelf zijn zorgtraject mee in handen kan nemen. Zo zijn registratie, opnemen van vitale parameters twee elementen waar daarin makkelijk stappen kunnen worden ondernomen. 
En dit beïnvloedt de kwaliteit van de zorg zeer positief. Wanneer de patiënt participeert in zijn zorgproces is hij meer betrokken en kan zelfs de therapietrouw verhogen.
Met de BeWell zelftestkiosk wordt dit intramuraal mogelijk gemaakt. BeWell is  een kiosk waarop de patiënt volledig autonoom enkele vitale parameters (temperatuur, gewicht, SPO2, bloeddruk, hartslag, en enkele door het ziekenhuis te personaliseren intake vragen) kan opnemen. Die worden met behulp van een eID gekoppeld aan het patiëntendossier.
Dit maakt uiteraard dat er alweer, tijd vrij komt van een verpleegkundige die normaal deze parameters zou moeten opnemen, noteren en ingeven in het elektronische dossier. Alweer een mooie procesoptimalisatie met andere woorden. 

2 use cases: 

  • Triage op de spoedafdeling: In het AZ Groeninge in Kortrijk wordt ondertussen al geruime tijd gebruik gemaakt van de BeWell zelftestkiosk. (Lees er hier meer over) Het gebruik van de BeWell kiosk zorgt er voor een efficiënter en sneller triageproces. De kiosk biedt patiënten de mogelijkheid om zelf hun gegevens in te voeren, wat leidt tot een vermindering van wachttijden en een betere stroomlijning van de zorgverlening
  • Opnemen van vitale parameters op de verschillende afdelingen: Op verschillende ziekenhuisdepartementen moeten er, voor een consultatie bij een arts, eerst vitale parameters worden opgenomen door een verpleegkundige. Ook hier kan de zelftestkiosk worden ingezet.

Consultatie Workflowoptimalisatie

Hoe digitalisering specifiek kan worden ingezet om de processen te optimaliseren hangt natuurlijk sterk af van de concrete situatie in een ziekenhuis. Onze experten gaan dan ook graag met u in overleg om te bekijken welke opportuniteiten er zijn. 

Wilt u een verkennende sessie of een inspiratiegesprek inboeken? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vul dit formulier in en we contacteren u om een verkennend gesprek in te boeken
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *