Enzymatisch reinigen en klassieke disinfectie: het verschil


Belgisch Biotech bedrijf ‘OneLife’ en producent van enziSurf, een enzymatische decontaminatieoplossing, vertelt.

ARSEUS GING IN GESPREK MET ONELIFE

Waarom zijn oppervlakken en instrumenten moeilijk te reinigen?

Omdat pathogenen zichzelf beschermen en niet altijd bereikbaar zijn. Er is meer op een oppervlak dan je ziet! Vuil, biofilms, bacteriën, virussen. 99% van de bacteriën verstopt zich in biofilms.

Wat is een biofilm?

Een opeenhoping van micro-organismen die een beschermend pantser ontwikkelen. Een constante bron van besmetting veroorzaakt door de onvoorspelbare afgifte van ziekteverwekkers in het milieu. Biofilms zijn verantwoordelijk voor 65% van alle infecties (RYDER, M. 2005).

Welke stappen kan je best ondernemen voor een efficiënte decontaminatie? 

Het ideale scenario is reinigen en daarna desinfecteren. Reinigen met een detergent verwijdert zowel inorganische als organische resten en verlaagt het aantal ziektekiemen en het risico op besmetting. Dit is dus de eerste stap bij desinfectie. 

En desinfectie alleen? 

Desinfectiemiddelen hebben de neiging vuil te fixeren in plaats van te verwijderen. Desinfectie, doodt ziektekiemen alleen aan de buitenkant van het vuil, zonder voorafgaande reiniging versterkt het de beschermlaag. Reiniging is belangrijker dan desinfecteren. 

 Wat is de toegevoegde waarde van de enzymen? 

Enzymen zijn een unieke en veilige decontaminatie booster. In tegenstelling tot traditionele chemie die bodemdeeltjes optilt en in suspensie houdt, maken goede enzymreinigers een volledige en onomkeerbare oplossing van organisch vuil en biofilm mogelijk. 

Werkt enziSurf tegen virussen? 

Zeep vernietigt de omhulde virale deeltjes zoals COVID-19. Een enzymatisch detergent bezit eigenschappen die de werking van de detergenten versterken (Tsiaprazi-Stamou et al., 2019).
Wilt u meer weten of wenst u een offerte te ontvangen? Contacteer ons via onderstaand formulier.
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *