Kangoeroezorg als gouden standaard voor elke pasgeborene

De missie van Anne-Marie Louwerse en Benjamin Care.

VANUIT HAAR ERVARING ALS MAMA

De vroeggeboorte van onze zoon Benjamin, geboren na 25 weken zwangerschap was een ingrijpende gebeurtenis. Onvoorbereid wordt je papa en mama en niets is zoals je had gedroomd en verwacht. Overmand door een mix van emoties: machteloosheid, onzekerheid, verdriet en een haast verlammende angst zat ik plotseling naast een couveuse met daarin een baby aan infusen en apparatuur verbonden. Hij was zo klein, doorschijnend en ziek.
I.v.m. met zijn ernstige vroeggeboorte moest Benjamin direct in de couveuse en kreeg hij een intensieve medische behandeling. Twee dagen na zijn geboorte mocht ik Benjamin voor het eerst vasthouden, huid-op-huid contact of het zogenaamde kangoeroeën/ buidelen. Vanaf dat moment werd ik pas echt zijn moeder.
Tijdens het kangoeroeën merkte ik ogenblikkelijk dat Benjamin tot rust kwam, zijn ademhaling en hartslag stabiliseerde en hij had minder zuurstof nodig. Ik wist vanuit mijn achtergrond als verpleegkundige Neonatologie (IC) dat op de Neonatologieafdelingen in Scandinavië de kinderen bij voorkeur 24/7 bij de ouders in huid-op huid contact lagen. De kinderen hadden minder complicaties, groeiden beter en konden eerder naar huis. Ik besloot dat ik net als de Scandinavische ouders ook zoveel mogelijk ging kangoeroeën. En zo geschiedde. Uren, dagen en maanden lang kangoeroeen. Het was als een medicijn voor ons beiden. Het dempte mijn angst en gaf me kracht en vertrouwen om de moeilijke periode te doorstaan. Door het intense contact leerde ik Benjamin steeds beter kennen en daardoor was ik in staat zoveel mogelijk zelf en zo goed mogelijk voor hem te zorgen.
Wetenschappelijk is bewezen dat kangoeroeën een interventie is met ontelbare gezondheidsvoordelen op korte en lange termijn. De basis voor een goede hechting en een gezonde ontwikkeling.
Zo lang en zo ononderbroken mogelijk direct na de geboorte is goed voor alle pasgeborenen en zeker voor zieke en te vroeg geboren baby’s. Ik heb aan den lijve ervaren dat dit zo is. Benjamin mocht na 110 dagen ziekenhuis naar huis. Hij had geen infecties gehad, kreeg volledige borstvoeding en had een normale hersenscan. Hij groeide voorspoedig op en gaat binnenkort naar de middelbare school.

VANUIT HAAR ERVARING ALS VERPLEEGKUNDIGE

Als verpleegkundige weet je dat de eerste 1000 dagen na de geboorte cruciaal zijn. Ouders hebben een grote rol. Scheiding tussen ouders en kinderen moet zoveel mogelijk worden vermeden.
Door Kangoeroezorg zoveel mogelijk te faciliteren en te promoten wordt scheiding van ouders en kind voorkomen. Het brengt ouders en kinderen bij elkaar en stimuleert ouders om zoveel mogelijk zelf voor hun kind te zorgen. Het bekrachtigt ouders in hun ouderrol en biedt ontelbare gezondheidsvoordelen. Als verpleegkundige speel je hierin een cruciale rol. Zij hebben intensief contact met ouders en de baby. Uit onderzoek blijkt wanneer Kangoeroezorg wordt gepromoot en ouders goed worden geïnformeerd er frequenter en langer wordt gekangoeroed.

Waarom geloof jij dat dit, en ontwikkelingsgerichte zorg tout court de gouden standaard moet worden?

Kangoeroezorg is de ultieme vorm van ontwikkelingsgerichte zorg. Huid-op-huid dicht bij papa en mama is dé plek waar de baby thuis hoort. De baby stabiliseert, behoud zijn temperatuur, bloedsuikers blijven op peil en hartslag en ademhaling normaliseren. Kortom in de armen van ouders voelt de baby zich veilig en ervaart de baby geen stress. Dit is de basis waarop de baby zich zowel lichamelijk als sociaal-emotioneel kan ontwikkelen. Ouderliefde als medicijn. 
Met de geboorte van mijn zoon Benjamin, zag ook Benjamin Care het licht. Benjamin is niet de enige die te vroeg geboren werd. Wereldwijd worden er elk jaar 15 miljoen premature baby’s geboren. De combinatie van mijn zoon zijn veel te vroege geboorte met mijn jarenlange werkervaring als verpleegkundige op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) vormden de basis voor de Benjamin Care producten. Ouders kunnen door intensief te buidelen/kangoeroeën en zelf te zorgen voor hun te vroeg geboren of zieke kind, met ondersteuning van het medische team het verschil maken.
De Benjamin care producten hebben allemaal één ding gemeen. Ze gaan er van uit dat ouders en hun kind gelijk vanaf het moment van de geboorte onafscheidelijk zijn. Ze horen bij elkaar en horen samen te blijven. Ook als er sprake is van vroeggeboorte of ziekte. Benjamin Care heeft een missie en de overtuiging dat huid-op-huidcontact, ofwel het buidelen, de gouden standaard moet worden in de zorg voor de pasgeborene. The closer, the better.